12 грудня 2013
Заява Волинського обласного штабу національного спротиву

Режим Януковича на Волині руками обласної прокуратури та слідчого управління УМВС у Волинській області розпочав політичні репресії проти активістів Майдану, політиків та учасників акцій протесту проти кривавих насильницьких дій чинної влади.

2 грудня 2013 року проти Ігоря Гузя, Майї Москвич, Сергія Григоренка, Володимира Бондаря, Миколи Собуцького та Богдана Шиби порушили кримінальні справи за "хуліганські дії, пов'язані з наругою над портретами президента Віктора Януковича".

Зокрема, їм інкримінують хуліганські дії, пов'язані із винесенням з приміщення облради трьох портретів Януковича, вартість яких оцінена у 540 гривень. Максимальне покарання за ч. 2 ст. 296 ККУ ("Хуліганство, вчинене групою осіб") передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 4 років. Такі звинувачення за своєю суттю абсурдні, оскільки портрет Януковича не належить до державних символів.

Волинський штаб національного спротиву розцінює такі дії влади та підконтрольних їй органів як політичні репресії і початок системних переслідувань громадян, незгодних із бандитськими методами владного режиму.

Порушення кримінальних справ за надуманими підставами свідчить про те, що влада вирішила вдатися до злочинної практики, характерної для НКВД 1937‒1938 років. Наслідуючи приклад тоталітарного окупаційного режиму, Янукович і його місцеві намісники намагаються залякати свідомих громадян. Влада взяла чіткий курс на побудову в Україні авторитарної диктатури путінсько-азійського типу.

Наголошуємо, що Янукович досі не виконав жодну з вимог Майдану: не порушив кримінальних справ проти осіб, винних у кривавому нападі "Беркута" 30 листопада, не відправив у відставку уряд Азарова, не відпустив незаконно затриманих учасників акцій протесту.

Застосовуючи брудні та цинічні сталінські методи вибіркового правосуддя, користуючись відсутністю в Україні незалежних правоохоронних органів, суддів та прокуратури, влада почала кампанію переслідувань, репресій та шантажу.

Ці дії режиму Януковича свідчать про особливу зухвалість та винятковий цинізм, абсолютне нехтування законними вимогами мільйонів українців.

Хочемо нагадати Януковичу і Партії регіонів, що єдиним джерелом влади в Україні є народ і ніхто не має права узурпувати владу та використовувати її з метою власного збагачення, порушувати Конституцію України. Застерігаємо усіх пособників чинного режиму щодо відповідальності за репресивні дії і неминучість покарання.

Волинський обласний штаб національного спротиву