20 вересня 2012
Звернення першорухівців міста Нововолинська та округи до виборців виборчого округу №19

У 1989-1990 роках Україна отримала історичний шанс здобути свою Незалежність. Перед українцями постало найбільш пріоритетне завдання ‒ звільнитися від пут Союзу РСР та привести до влади в країні істинних патріотів, українців. І ми з вами, шановні наші земляки, справились із цим непростим завданням, обравши у березні 1990 року народним депутатом України від Нововолинського виборчого округу №43 інженера з "Оснастки" Федора Свідерського (нині покійного ‒ земля йому пухом!).

Основним його суперником тоді був відомий партноменклатурник із Володимира-Волинського Сергій Лесик. Нам усім тоді вистачило розуміння того, що будь-яка інша кандидатура, яка була в бюлетені, у випадку її перемоги збільшувала сумнозвісну в тодішньому парламенті "групу-239" у "групу-240". Ми не допустили цього! Бо усвідомлювали, що перемогти тодішню владу може тільки єдиний кандидат від опозиційних сил, яким і був наш Федір Свідерський.

А попереду потрібно було приймати Декларацію про державний суверенітет України (16 липня 1990 року), Акт проголошення Незалежності України (24 серпня 1991 року), підтвердити Акт проголошення Незалежності на Референдумі 1 грудня 1991 року, обрати першого Президента України. І всі ми, виборці тодішнього Нововолинського виборчого округу №43, в особі обраного нами представника в парламенті, справились і з цим завданням! Нам, нововолинським виборцям, не соромно було за свого обранця, а йому ‒ за нас. Адже на виборах першого Президента України 1 грудня 1991 року Нововолинськ віддав за В'ячеслава Чорновола 50, 3% голосів!

В історії так буває, що ситуація повторюється. Нині, в силу різних причин, перед Україною знову постало найбільш пріоритетне завдання ‒ не втратити Свободи й Незалежності та зупинити бульдозерно-кримінальний режим Януковича. І знову обрати до парламенту того, хто не зрадить, за кого нам не буде соромно. І знову на це наше місце в парламенті зазіхають колишні партноменклатурники з Володимира-Волинського і не тільки…

Ми, "оснастківські" першорухівці, вважаємо, що без представників Всеукраїнського об'єднання "Свобода" справжньої опозиції в наступному парламенті не буде. Тому закликаємо наших земляків, шановних виборців виборчого округу №19, проявити державницьку мудрість, зробити свій історичний вибір і проголосувати за єдиного узгодженого кандидата у народні депутати України від об'єднаних сил опозиції ‒ Євгена Мельника, а за партійним списком ‒ за ВО "Свобода" на чолі з Олегом Тягнибоком.

Звернення підписали: Ігор Семенюк, Зосим Колбун, Іван Крищук, Володимир Доманський, Роман Олійник, Микола Ужвій, Микола Сорока, Михайло Базелицький, Ярослав Беліков, Ігор Кутасевич, Леонід Бик. Це звернення також підтримують колишні й теперішні члени Нововолинської міської організації НРУ, створеної 1990 року: Микола Бойко, Степан Якупчак, Ярослав Заворотній, Михайло Обертас, Анатолій Бідзюра, Володимир Мигас, Іван Пона, Мирослава Паславська, Віталій Баглик, Ярослав Яремчук, Микола Лукашук