20 квітня
Бездарне неефективне урядування в бідній країні - неймовірно прибуткова справа

Минуло два роки відтоді, як прем'єр-міністром України став Володимир Гройсман. З самого початку новий прем'єр погрожував показати, як потрібно "управляти країною". Але, як і у випадку з його попередником Яценюком, ми отримали черговий шалений ріст цін та тарифів, нестабільність гривні, панування корупційних схем і відсутність будь-яких реформ. Трудова міграція з України набула масового характеру. Ще більше поглибилася прірва між олігархатом та українцями. Міф "жити по-новому" зазнав остаточного краху.

На фоні падіння рівня життя швидкими темпами зростають доходи можновладців, у тому числі міністрів уряду Гройсмана. Виявилося, що бездарне неефективне урядування в бідній країні - неймовірно прибуткова справа. Інакше як можна пояснити кількаразовий ріст зарплат, статків і доходів у Гройсмана та членів його Кабміну за останній рік? Мені цікаво, за які такі заслуги міністри у нас отримують більше як півмільйона гривень зарплати? Від їх роботи народ втікає з держави, а вони ніяк не можуть вдовольнити свої бездонні жадібні апетити. І чомусь вважають, що така провальна діяльність має щедро оплачуватися з кишені платників податків.

Коли Гройсман бреше нам про те, що жити стало краще і веселіше, і що економіка відроджується, я пропоную подивитися в очі фактам.

За підсумками 2017 року обсяг іноземних інвестицій склав 2, 5 млрд. доларів, що на 1 млрд. доларів менше у порівнянні з минулим роком. Тобто інвестиції, які і так були мізерними, скоротились ще на третину. Видно, що так інвестори реагують на "боротьбу з корупцією" в Україні. Світові експерти відзначають, що корупція часів Порошенка-Гройсмана мало чи відрізняється від корупції Януковича.

Трудова міграція з України з року в рік зростає. Особливого ж розквіту вона набула в роки урядування Гройсмана. За деякими даними, у Польщі вже працює до 2 млн українців. Дуже гостро ця проблема стосується Волині, де вже спостерігається брак робочої сили. Це свідчить, що економічна ситуація в Україні погіршується і люди не бачать перспективи в державі, якою керує Гройсман та Порошенко. Зовнішні борги України щороку ростуть на кілька мільярдів. Україну зараз контролює купка людей - олігархів, які стали ще багатшими завдяки прем'єрству Володимира Гройсмана.

Незважаючи на провальні результати діяльності, Гройсман дуже хоче й надалі керувати державою. Не для того, звісно, щоб зробити життя українців кращим, а для подальшого зростання власного добробуту і добробуту влади. Для розграбування нуворишами того, що ще не розграбовано. Для приватизації ласих шматків державного майна, стратегічних підприємств, землі. От тільки чи хочуть українці мати такий уряд, який заганяє їх у прірву відсутності перспективи та плює на суспільні вимоги?

Петро Герасименко, заступник голови Волинської обласної організації ВО "Свобода"