21 грудня 2017
Звіт голови фракції ВО "Свобода" Анатолія Вітіва про діяльність фракції за другий рік роботи у Волинській обласній раді VІІ скликання

За результатами місцевих виборів 2015 року ВО "Свобода" виборола 7 депутатських мандатів у Волинській обласній раді. Фракцію ВО "Свобода" вирізняє принциповість у відстоюванні інтересів громади, дисциплінованість та одностайність голосування. Представник "Свободи" Олександр Пирожик працює першим заступником голови обласної ради.

Свободівці представлені у шести постійних депутатських комісіях облради. У "Свободи" ‒ два голови постійних комісій, два ‒ заступники голів комісій, один ‒ секретар. Анатолій Вітів ‒ голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Юрій Цейко очолює комісію з питань промисловості, зв'язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Юрій Поліщук ‒ заступник голови комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім'ї, молоді, спорту і туризму. Сергій Сівак ‒ заступник голови комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства. Сергій Духницький ‒ секретар комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів. Олександр Бик ‒ член комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Крім того, він ‒ уповноважений представник фракції ВО "Свобода" в колегії обласної ради.

Юрій Поліщук є заступником голови тимчасової контрольної комісії з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад області.

Принципи роботи фракції

Фракція ВО "Свобода" є ідеологічною політичною силою в обласній раді, яка здійснює свою діяльність відповідно до програми та ідеологічних засад українського націоналізму. Пріоритети роботи базуються на "Програмі захисту українців", на засадах соціальної та національної справедливості.

За другий рік роботи в облраді VІІ скликання депутати фракції ВО "Свобода" подали 18 проектів рішень, з них підтримані радою ‒ 17. Депутати фракції за звітний рік скерували до вирішення понад 140 депутатських звернень і озвучили 26 депутатських запитів. Усі запити знайшли підтримку в сесійній залі. Основна тематика запитів ‒ соціально-економічні, екологічні, правові, медичні, освітньо-культурні проблеми.

Активно використовує "Свобода" виступи представників фракцій. Серед актуальних тем, які порушувались у виступах, ‒ недостатнє виконання Волинською ОДА рішення про проголошення Року УПА на Волині, невиправдане пропагування у СНУ імені Лесі Українки польської версії української історії та польської ідентичності, юридично нікчемного трактування закону "Про декомунізацію", що грає на руку ворогам України.

Депутати фракції ефективно використали можливості депутатських фондів, надавши волинянам ряд матеріальних допомог для лікування, проведення операцій і післяопераційну реабілітацію, ліквідацію наслідків пожеж або стихійних лих ‒ на загальну суму понад 420 тисяч гривень. Ще понад 45 тисяч гривень матеріальної допомоги наші депутати надали виборцям власними коштами.

Соціально-економічний напрям

ВО "Свобода" послідовно виступає за всебічний розвиток самодостатніх місцевих громад, прозору роботу комунальних закладів, створення належних умов для підприємництва, інвесторів, створення нових робочих місць та захист соціальних інтересів волинян.

З ініціативи фракції неодноразово вносилися зміни і доповнення до проектів рішень "Про внесення змін і доповнень до проекту бюджету Волинської області на 2017 рік" ‒ у частині виділення коштів на об'єкти освітньої, медичної, дорожньої та соціально-культурної інфраструктури.

Представник фракції Олександр Пирожик очолив спеціальну комісію обласної ради з відбору інвестиційних проектів і програм, реалізація яких здійснюється з використанням фінансових ресурсів бюджету розвитку обласного бюджету (обласного фонду регіонального розвитку). Його переможці отримали на реалізацію проектів понад 10 мільйонів гривень.

Серед переможців конкурсу ‒ проекти реконструкції колишнього кінотеатру під Центр національної пам'яті, історії та культури у Берестечку; облаштування навчальних класів із лозоплетіння та кераміки Волинського коледжу культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського; капітальний ремонт даху дитячого відділення обласної психлікарні; технічне переоснащення котельні Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; виготовлення ПКД на добудову реабілітаційного корпусу обласного госпіталю ветеранів війни та ін.

З ініціативи фракції ВО "Свобода" в обласній раді у співпраці з нашими фракціями у міських і районних радах вдалося добитися виділення значних сум коштів із обласного бюджету на об'єкти освітньої, медичної, дорожньої та соціально-культурної інфраструктури.

Енергозбереження

На умовах співфінансування з місцевих бюджетів наша фракція в обласній раді залучила з обласного бюджету кошти на енергозбереження в освітньо-культурних закладах області.

Зокрема 230 та 190 тис. грн. використано на енергозбереження у школі села Льотниче; 255 тис. грн. ‒ на заміну вікон у ЗОШ №3 міста Любомль; 300 тис. грн. ‒ на заміну вікон у Іваничівській школі-гімназії НВК ЗОШ №1; 80 тис. грн. ‒ на заміну вікон і дверей у школі села Велицьк; 150 тис. грн. ‒ встановлення дверних блоків у школі № 2 смт. Іваничі; 100 тис. грн. ‒ утеплення фасаду дитсадка в селі Мощена; 100 тис. грн. ‒ заміну теплотраси у Любомльській гімназії.

Окрім того, виділялися кошти на заміну вікон і дверних блоків у школі села Кременець ‒ 78 тис. грн.; заміну вікон у школі села Копачівка ‒ 55 тис. грн., облаштування ЦНАПу в селі Литовеж ‒ 193 тис. грн.; енергозбереження ФАПу в селі Ворчин ‒ 27 тис. грн.

Капітальний ремонт об'єктів соціально-культурної сфери

Фракція ініціювала та відстояла необхідність здійснення капітальних ремонтів об'єктів соціальної, освітньої та культурної сфер. Зокрема, 250 тис. грн. спрямували на капітальний ремонт будинку культури села Зоря; 600 тис. грн. ‒ на реконструкцію шатрової покрівлі школи в смт. Люблинець; 515 тис. грн. ‒ на добудову приміщення школи села Радовичі; 345 тис. грн. ‒ на облаштування санвузлів у школі села Мощена; 40 тис. грн. ‒ на ремонт фасаду клубу в селі Кругель; 37 тис. грн. ‒ на придбання матеріалів для перекриття даху будівлі їдальні школи села Гряди; 100 тис. грн. ‒ на співфінансування проекту реконструкції дитсадка у Берестечку.

Крім того, зусиллями фракції виділені кошти на реконструкцію майданчика зі штучним покриттям у смт. Іваничі ‒ 700 тис. грн., придбання кухонного обладнання для гуртожитку Любомльського професійного ліцею ‒ 75 тис. грн., придбання стрілецького тренажера "Захисник Вітчизни" для школи села Куснища ‒ 70 тис. грн.; придбання обладнання для Іваничівської ЦРЛ ‒ 335 тис. грн.; придбання житла для дітей-сиріт в смт. Іваничі ‒ 180 тис. грн.; придбання медичного обладнання для реабілітаційного центру благодійної місії "Сонце любові" в Горохові ‒ 40 тис. грн.

Будівництво та ремонт об'єктів інфраструктури

Зусиллями нашої фракції вдалося виділити значні суми коштів на ремонт доріг, їх освітлення та будівництво, а також ремонт систем тепло- і водопостачання. Зокрема, на капітальний ремонт дороги в селі Масловець виділили 1 млн. 200 тис. грн.; капітальний ремонт дороги "Голишів-Новостав" ‒ 500 тис. грн.; ремонт вулиці Прикордонників у Любомлі ‒ 455 тис. грн.; ремонт дороги "Вощатин-Ласків-Суходоли" ‒ 400 тис. грн.

На умовах співфінансування виділені також кошти на ремонти доріг "Іваничі-Заболотці-Литовеж" ‒ 200 тис. грн., "Люблинець-Довгоноси-Калинівка" ‒ 100 тис. грн.; "Нововолинськ-Гряди" ‒ 100 тис. грн., "Литовеж-Грибовиця-Соснина" ‒ 100 тис. грн., "Низкиничі-Хренів" ‒ 100 тис. грн., "Кругель-Нові Кошари-Старі Кошари" ‒ 50 тис. грн., "Мощена-Черкаси" ‒ 10 тис. грн. та окремих вулиць села Низкиничі ‒ 100 тис. грн.

Зусиллями фракції у 2017 році виділялися також кошти на інші об'єкти дорожньої інфраструктури, однак через бездарність виконавчої влади та недолугість деяких керівників на місцях їх так і не вдалося освоїти. Так, зокрема сталося з грішми на ремонт дороги "Ворчин-Зоря" (400 тис. грн.) та "Журавлине-Красноволя" (257 тис. грн.).

Окрім того, були виділені й освоєні кошти на будівництво вуличного освітлення на сонячних батареях в селах Арсеновичі та Угли Велицької сільради ‒ 550 тис. грн.; реконструкцію вуличного освітлення в селі Машів ‒ 154 тис. грн.; реконструкцію вуличного освітлення в селі Шклинь ‒ 144 тис. грн.; облаштування ділянки дороги "Стежина мрії" в селі Омельне ‒ 108 тис. грн.; реконструкцію вуличного освітлення в селі Городище ‒ 100 тис. грн. та реконструкцію селищного водозабору в смт. Люблинець ‒ 150 тис. грн.

Збереження лісів і довкілля

Важливого значення фракція ВО "Свобода" традиційно надає питанням екології та збереження довкілля, недопущення розбазарювання лісів, водойм і родовищ. За запитами свободівців були відкриті кримінальні провадження. Зокрема ‒ щодо можливих корупційних схем між посадовими особами обласного управління лісового та мисливського господарства і Управління екології і природних ресурсів Волинської ОДА, функціонування незаконних пилорам у поліських районах, перевірки дозвільних документів і самовільної забудови берега озера Солинка у Старовижівському районі.

З ініціативи фракції ВО "Свобода" обласна рада ухвалила рішення звернутися до Міністра аграрної політики та продовольства та Держагентства лісових ресурсів України щодо незадовільної роботи обласного управління лісового та мисливського господарства. Сесія рекомендувала відповідним інстанціям розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника управління Олександра Кватирка.

Це рішення обласної ради досі не виконане, тому, на жаль, продовжуємо спостерігати системні негативні наслідки в діяльності керівництва лісової галузі на Волині. Як результат ‒ обласна рада створила тимчасову контрольну комісію з питань, що виникають у сфері лісових відносин, до складу якої увійшов представник фракції Олександр Пирожик. Боротьба за наведення порядку в лісовій галузі триває.

Відновлення національної та історичної справедливості

Формування національної держави та суспільної свідомості ‒ запорука відродження України та її успішного майбутнього. Україна не відбудеться без української національної влади. Для "Свободи" ідеї націоналізму ‒ не тимчасові модні тренди, які намагаються використати у власних егоїстичних інтересах окремі політпроекти, а світоглядні речі.

З ініціативи "Свободи" прийняте рішення "Про проголошення 2017 року на Волині Роком Української Повстанської Армії та вшанування 70-річчя примусової депортації українців". Це рішення ‒ одне з найбільш суспільно значимих для Волинського краю, де зродилась УПА.

Крім заходів із вшанування збройної боротьби УПА та її Героїв, у цьому рішенні передбачені й заходи щодо вшанування українських жертв польської репресивної операції "Вісла" (примусової депортації близько 150 тисяч українців з українських етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя) та радянської репресивної операції "Захід" (примусової депортації близько 80 тисяч українців із Західної України до Сибіру, крайньої Півночі та Далекого Сходу).

З метою відновлення історичної пам'яті, збереження національної ідентичності з ініціативи фракції прийняте рішення про вшанування на території області пам'яті українських жертв окупаційних режимів (щорічне вшанування 8 листопада пам'яті жертв російського окупаційного режиму).

За поданням депутата-свободівця Сергія Сівака прийняте рішення та виділені кошти в сумі 140 тис. грн. на відновлення в Луцьку Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії "Оберіг". Відроджений "Оберіг" з успіхом відбувся 2-4 листопада 2017 року. На заключному Гала-концерт переможців і гостей фестивалю був аншлаг, на ньому виступила ціла плеяда відомих бардів, виконавців і творчих колективів. Це підтвердило необхідність проведення таких фестивалів.

Черговим кроком відродження історичної пам'яті стало відкриття другої черги історичного комплексу "Вовчак. Волинська Січ", проведення тут пам'ятних заходів загальнодержавного масштабу. Вперше на Вовчаку побували представники не лише Західного регіону України, а й Києва та Київщини, Чернігівщини, Полтавщини, Кропивницького. Крім культурно-масових заходів, уперше відбулися спортивні змагання з багатьох видів спорту, зокрема зі стрільби, пейнтболу, волейболу, силових видів спорту.

За активної участі Турійської районної організації ВО "Свобода" та персонально голови фракції ВО "Свобода" в районній раді Василя Мазурика відновлення Вовчака триває. Тут відновлені оборонні траншеї, бліндажі, криївки, споруджений Храм усіх святих землі Української. До Вовчака доставлена перша хата-садиба часів Другої Світової війни, яка збереглася на одному з хуторів поблизу Вовчака, у планах ‒ доставка другої садиби.

Завершується облаштування смуги перешкод, стрільбища, спортивних майданчиків. Вовчак став місцем проведення молодіжних вишкільних таборувань, зокрема "Вовчак. Волинська Січ. Клич Героїв", які проводили ВМГО "Сокіл" та "Сокіл-Волинь". Вовчак перетворився в один із загальнонаціональних центрів патріотичного виховання молоді.

Підтримка Української армії та вояків УПА

У центрі уваги свободівців ‒ підтримка бійців російсько-української війни на сході України, членів їх сімей і родин. За наполяганням нашої фракції вносилися зміни і доповнення до Регіональної програми підтримки демобілізованих учасників АТО та членів їх сімей ‒ щодо першочергового вирішення найнагальніших медичних, соціальних, житлово-побутових проблем конкретних бійців ‒ учасників війни.

За підтримки фракції діють Волинський обласний комітет гуманітарного забезпечення війська, комбатантське об'єднання "Легіон Свободи". Члени "Легіону Свободи" на чолі з учасником російсько-української війни, депутатом Сергієм Духницьким постійно допомагають ветеранським, волонтерським організаціям, надають матеріальну і технічну підтримку бійцям, беруть участь у волонтерських поїздках на фронт. У т.ч. ‒ у розташування 14-ї ОМБр із Володимира-Волинського, в якій несуть бойову службу декілька представників Волинського "Легіону Свободи".

Депутат Сергій Сівак у складі червневої ротації Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова протягом місяця працював у Центральній районній лікарні Станиці Луганської. За фінансової підтримки депутата Юрія Цейка в день Гідності та Свободи для потреб медиків артдивізіону 57-ї ОМБр у зону війни вирушив черговий автомобіль "Фіат", освячений на Вовчаку.

На виконання рішення обласної ради щодо проголошення Року УПА на Волині зусиллями фракції ВО "Свобода" вдалося добилися виділення з обласного бюджету щомісячних доплат до пенсії в сумі 200 гривень ветеранам УПА, які проживають на території області. Для ветеранів УПА передбачили також можливості лікування та оздоровлення у волинських санаторіях "Пролісок" і "Лісова пісня".

Окрема увага депутатів фракції ‒ до питань пошанування і соціального захисту вояків ОУН-УПА, репресованих і реабілітованих. Представник нашої фракції Олександр Пирожик є головою двох спеціальних комісій облради ‒ з розгляду матеріалів про визначення статусу ветеранів ОУН-УПА та з питань поновлення прав реабілітованих. Ці комісії постійно опікуються проблемами відповідних ветеранських організацій та їх членів.

Відновлення соціальної справедливості

Серед ініційованих "Свободою" і прийнятих облрадою рішень ‒ звернення до центральних органів влади щодо звільнення Гонтарєвої О.В. з посади голови НБУ; щодо недопустимості абонентської плати за підключення до системи газопостачання; про повернення ДП "Укрспирт" активів Луцького СГК у власність Волинської громади; припинення руйнації регіонального суспільного телерадіопростору України; необхідність внесення змін до закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" тощо.

З ініціативи депутата Сергія Сівака за поданням фракції ВО "Свобода" обласна рада прийняла рішення про відновлення Регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань "Волинькард" на 2018-2020 роки, передбачивши на її функціонування 6 мільйонів гривень.

Завдяки фракції ВО "Свобода" облрада прийняла також рішення про надання депортованим і народженим на спецпоселеннях українцям статусу потерпілих від політичних репресій та надання їм пільг, зокрема щодо безоплатного проїзду в громадському транспорті. Ми дбаємо про тих, хто зазнав переслідувань за свою українськість, але кого держава незаслужено "забула".

Представлений звіт перед громадою ‒ результат нашої роботи, наше бачення і пріоритети. Ми відкриті до діалогу, тож закликаємо подавати свої думки, пропозиції та зауваження для врахування в подальшій роботі.

Депутати від ВО "Свобода" ведуть особисті прийоми громадян за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 5/4, тел. (0332) 72-43-37 (офіс обласної організації). Крім того, за внутріфракційним розподілом, депутати фракції закріплені за районами та здійснюють виїзні прийоми громадян.

(Звіт опублікований у газеті "Волинь-нова від 14 та 21 грудня 2017 року)

Анатолій ВІТІВ, голова фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді