23 листопада
Боротьба з корупцією перетворилася на фарс

Для того, щоб вижити в сучасних умовах, звичайному українцю потрібно багато і важко працювати. Часто шукати додаткову роботу чи можливість підзаробити. Досягати професійних навичок та бути хорошим фахівцем у певній сфері. Показувати реальний результат на роботі. А іноді залишати свою країну у пошуках можливостей виживання. Але зовсім не такі правила діють на вершині владного олімпу. Виявляється, українські високопосадовці можуть не демонструвати ніяких досягнень на роботі, але отримувати зарплату у сотні тисяч гривень і виписувати собі аналогічні премії.

Сучасна українська влада на чолі з Петром Порошенком, Володимиром Гройсманом та в союзі з "Народним фронтом" виробила цинічні правила гри. Суть їх зводиться до наступного. Українці ведуть боротьбу за виживання. А влада ні в чому собі не відмовляє, призначає собі величезні зарплати і пояснює все це необхідністю боротьби з корупцією.

Сьогодні Україна буквально кишить різноманітними антикорупційними органами. Агентство боротьби з корупцією, агентство запобігання корупції, спеціалізована антикорупційна прокуратура, державне бюро розслідувань. А ще планують створити антикорупційні суди. Крім того, з корупцією у нас веде нелегку боротьбу МВС на чолі з Арсеном Аваковим. Залишилося хіба що створити Міжгалактичне агентство боротьби з корупцією. Наплодили багато різних органів, встановили зарплати у 100 тисяч гривень, повиписували собі премій за важкість роботи, не гребують оздоровчими, а результату немає.

Корупція як була в Україні основною проблемою, так і залишається. Не посадили за корупцію жодного відомого посадовця, міністра чи екс-міністра, нардепа, суддю, прокурора, митника. Кримінальні провадження, які порушуються, потім безслідно зникають. А показовий корупціонер, затримання якого пропіарене у ЗМІ, виходить на волю. Так сталося і з бурштиновим прокурором Рівненщини, якого сам генеральний прокурор Юрій Луценко назвав "головою бурштинової мафії".

Боротьба з корупцією перетворюється на фарс. Читаю, що зарплата голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак у вересні становила 212 тисяч гривень. Але за що людині платять такі гроші? Може не за боротьбу з корупцією, а за відсутність цієї боротьби? Тоді звісно все стає на свої місця. Не дарма Національне агентство з питань запобігання корупції уникає перевірок декларацій урядовців, президента, депутатів, прокурорів, суддів. За два роки існування цього органу потрачено мільйони заробітної плати і не здійснено жодної перевірки декларацій з встановленими результатами злодійства. Країна розкрадається, а ці швондери все кришують.

Сьогодні середня офіційна зарплата на Волині не перевищує 6 тисяч гривень. Багато хто працює на значно менші гроші. Особливо це стосується бюджетної сфери. В той же час влада не соромиться нахабно встановлювати високі зарплати та виписувати премії керівництву "Укрпошти", "Укрзалізниці", "Нафтогазу", "Ощадбанку", "Укравтодору", які подекуди перевищують мільйон гривень. Керівник Національного антикорупційного агентства отримує 164 тисячі гривень, генеральний прокурор України Юрій Луценко 172 тисячі гривень зарплати.

Українські високопосадовці вимагають для себе зарплат, як у Європі, натомість рівень життя звичайних українців далеко не європейський. Зарплати у державному секторі встановлюють так, що вони у 30-40, а інколи й у сто разів вищі за середню заробітну плату по країні. В той же час за даними Організації Об'єднаних Націй, понад 60 відсотків наших співгромадян живе за межею бідності. А от американське ділове видання Bloomberg констатувало, що наразі Україна перебуває в десятці найбідніших країн світу.

У всьому цивілізованому світі є чітке співвідношення між зарплатою по країні і зарплатою високопосадовців. "Свобода" давно пропонувала встановити допустиму максимальну різницю між мінімальною і максимальною зарплатою у державному секторі. Якщо влада працює ефективно і забезпечує можливість гідного життя для свого народу, то ростуть і її зарплати. Якщо ж ні, то зарплати чиновників також не зростають. У нас же все навпаки.

Я так розумію, що основна мета правлячої влади досягти все більшої різниці між зарплатами посадовців і зарплатами рядових українців. Може Гройсман і Порошенко вирішили побудувати комунізм для окремо взятих осіб? Хіба в Україні почався стрімкий розвиток економіки і зростання добробуту? Ні. Тоді за що влада сама собі призначає космічні зарплати? За які такі заслуги? За розкрадання країни і зубожіння українців?

Вражає повна безпринципність, аморальність та рівень цинізму правлячої еліти. Деградація можновладців триває, а нація вимирає. Нам відверто брешуть і насміхаються. Вони думають, що народ не бачить їх гнилу внутрішню сутність, їх брехню і фальш. Але впевнений, що українці зроблять правильні висновки з діяльності нинішньої влади. Інакше в держави не буде майбутнього.

Анатолій Вітів, голова Волинської "Свободи", депутат Волинської облради