21 вересня
Жити по новому: тепер українців будуть здавати в оренду

Коли я чую про нові реформи, які приготувала для українців нинішня влада, зразу виникає відчуття, що ми вже це проходили, коли український народ закріпачували. Досвід показує: усі так звані реформи імені Порошенка, Яценюка та Гройсмана є нічим іншим як новим способом пограбування і обману народу. ми вже відчули на собі, що означає реформа енергетики, валютного ринку, поліції. Тепер черга дійшла і до трудового законодавства.

Що готує нам новий Трудовий кодекс, який, до речі, розроблений за участю депутатів Опозиційного блоку? Нічого хорошого. За ним стоять олігархи, які хочуть обмежити права працівників. І їм це вдалося зробити у новому Трудовому кодексі. Наразі цей законопроект вже ухвалений у першому читанні. А голосували за нього депутати з фракцій "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Самопомочі", "Радикальної партії Олега Ляшка", "Батьківщини", "Волі народу", "Відродження".

Тепер українці можуть забути про обов'язковість 8 годинного робочого дня. Адже кодекс скасовує цю норму. Її дотримання роботодавцем стає суто формальним. Якщо він захоче, то може встановити хоч і 12-годинний робочий день. Ще що ‒ турбота про народ? Реформи для українців? Чи влада повертає нас у темні часи 19-го століття та відновлює кріпацтво?

Також насторожує можливість збільшення приводів для звільнення працівника. Тепер роботодавець матиме можливість звільнити співробітника за розголошення комерційної таємниці. Але поняття "комерційна таємниця" невизначене. Нею може бути будь-що, що стосується роботи. З таким підходом працівник стає повністю незахищеним. Також зменшується кількість підстав, за якими звільнення має бути погоджене з профспілками.

Всім відомо, що додаткова робота потребує додаткової оплати праці. Але з такою думкою не погоджуються автори драконівського Трудового кодексу. Вони пропонують надати роботодавцю можливість докинути працівнику нових обов'язків цілком безоплатно. Це таким чином уряд Гройсмана і правляча коаліція дбає про зростання добробуту українців?

Але горе-реформаторам мало того, що люди будуть працювати більше, а отримувати менше. Стаття 29 Трудового кодексу передбачає можливість проводити відеоспостереження за працівниками на робочому місці. І навіть прослуховувати їх. Чим не новітня форма закріпачення з допомогою сучасних технологій?

Крім того, розширюється сфера дії строкових договорів з працівниками. Це приведе до нестабільної зайнятості і погіршення ситуації на ринку праці. Віднині роботодавець зможе на свій розсуд не продовжувати договору і викинути працівників на вулицю.

Окремо хочу відмітити статті 67 і 82 Трудового кодексу. З їх допомогою працедавець зможе віддавати своїх працівників "на прокат". Тобто, без згоди працівника скеровувати його на роботу на інше підприємство, в іншу місцевість строком до 3 місяців. Пригадується, як колись пани також мали можливість віддавати своїх кріпаків в оренду іншому пану. Або ж дарувати чи обмінювати їх. Ті часи давно минули. Але сучасна українська влада на початку 21-го століття недалеко відійшла від світогляду феодалів.

Новий Трудовий кодекс суперечить низці статей Конституції України. Також він не враховує рекомендацій Міжнародної організації праці ООН. З таким цинічним олігархічним Трудовим кодексом в українських працівників стає менше прав, ніж у рабів на плантаціях Південної Америки. То яку Україну і для кого будує політична еліта, яка сьогодні керує державою?

Сергій Кудрявцев, член Луцького міського комітету ВО "Свобода"