14 вересня
Микола Федік: У лучан знову поцупили півгектара землі

Перехідний період у Луцьку став благодатним часом для політичних і земельних афер. Поки місто не має свого мера, деякі нечисті на совість особи вирішили скористатися моментом і нажитися на громаді. Про останні скандальні рішення міської ради розмовляємо з головою фракції ВО "Свобода" Миколою Федіком.

- Провладна більшість таки "пропихнула" скандальні зміни до регламенту міської ради. Чи дійсно вони удосконалять роботу ради?

- Запропоновані зміни до регламенту не несуть жодного позитивного наслідку. Як на мене, то відсутні об'єктивні причини їх прийняття. Відсутня й суттєва зміна обставин, яка вимагає кардинальних удосконалень. Однак, прослідковується намагання цими змінами, нівелювати комісію з питань регламенту. Може авторам даного проекту рішення варто взагалі заборонити діяльність всіх комісій, крім земельної. Або наділити земельну комісію особливими правами та поставити її вище над усіма іншиими. Адже зараз у нас багато скандальних неоднозначних рішень потрапляє на сесію саме через цю комісію. Також, є намагання легалізувати ті незаконні дії, які мали місце в минулому, і незаконність яких підтверджено рішенням суду.

- Кому вигідно ухвалювати такі рішення і чи законні вони?

Кому вигідно… Таке враження, що хтось "заднім числом" намагається виправдати власні промахи. Чи вислужитись й довести власну значимість. Хочу зазначити, що регламентна комісія не розглядала дані зміни на своєму засіданні. Це питання не було включено до порядку денного у зв'язку з тим, що дуже схожий набір змін було вже проголосовано на пленарному засіданні сесії міської ради. Потім їх оскаржив у суді заступник голови постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту. І виграв суд! Зараз відбувається апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції. Поки апеляційна скарга розглядається, не потрібно наступати на ті ж граблі і знову порушувати закон до вирішення справи по суті у суді.

- Якщо коротко, то як можете охарактеризувати суть змін до регламенту?

- Характеризувати можна цілісний документ, а те що пропонується ‒ сукупність "творення нових обставин" поєднана з правовим невіглаством, які, в свою чергу помножені на амбіції автора Григорія Пустовіта.

- Остання сесія Луцької міськради також запам'яталася новим скандалом навколо виділення земельної ділянки…

- У Луцьку починає формуватися недобра традиція: на кожну сесію міської ради виносити сумнівні земельні питання. Окремі ділки отримують по півгектара луцької землі. Ділянки потрапляють до рук цих підприємців не завдяки продажу, а через оренду. Кілька сесій тому ми вже спостерігали подібну практику. Тоді екс-помічник депутата від "Батьківщини" Андрія Козюри одержав у подарунок понад півгектара. А зараз фактично така ж площа була виділена забудовнику ТзОВ "Єврохолдінг" на вулиці Рівненській. Я запропонував депутатам зняти це питання з порядку денного та вгамувати апетити ділків. Але правляча більшість відмовилася це зробити. Таким чином, у луцької громади з-під носа знову забрали півгектара землі. Замість того, щоб продати її з аукціону та поповнити міський бюджет на мільйони гривень.

- Ті, хто підтримував таке рішення, мотивували це тим, нібито забудовник обіцяв виділити частину квартир учасникам російсько-української війни.

- Знаєте, сьогодні, щоб отримати земельну ділянку на основі сумнівного рішення, достатньо лише сказати, що частина метрів квадратних буде надана учасникам війни на Сході. Але де гарантія, що саме так і буде? Ніяких договорів з забудовником підписано не було.

- А раніше такі рішення Луцької міськради теж були нормою?

- Я обраний депутатом міської ради від ВО "Свобода" у жовтні 2015 року. До 2017 року такі земельні питання через сесію не проходили. Якщо у нас була вільна земельна ділянка, то вона віддавалася сім'ям загаблих на російсько-українській війні. Або ж принаймні багатодітній сім'ї. Зараз же все змінилося.

- Але ж лучанам постійно говорять, що вільних земель у місті немає…

- В тім то річ, що вільних земель для простих лучан немає. А от для різних сумнівних дідків чи осіб, наближених до деяких депутатів міської ради, вони знаходяться. І не просто пару соток, а по півгектару!

- А як на такий дерибан землі у місті реагує нинішній виконуючий обов'язки міського голови та секретар міської ради Григорій Пустовіт?

- Його позиція дуже дивна. Він дивиться на це абсолютно спокійно. Мене дивує така позиція Григорія Пустовіта, який мав би дбати про місто і першим вказувати депутатам на помилкові та шкідливі рішення. Не пропускати їх через сесію міської ради. Натомість він мовчить…

Спілкувався Петро Герасименко