13 липня
Микола Федік: Лучан дістала боротьба за владу, яка перетворилася у фарс

Луцьк продовжує страждати від цинічної боротьби за владу, яка накрила місто. Остання сесія міської ради принесла нові неприємні сюрпризи. Більшість провела зміни до регламенту без необхідної процедури та обговорення ‒ фактично "на колінах". Було ухвалене скандальне рішення про виділення землі особі, наближеній до відомого депутата міської ради. Про гострі питання порядку денного і стан справ у місті розмовляємо з головою фракції ВО "Свобода" Миколою Федіком.

- Перша літня сесія міської ради видалася дуже гострою. Каменем спотикання стало питання про виділення коштів на добудову школи №27. В чому причина?

- Питання добудови школи №27 є таким, яке потребує негайного вирішення. Мікрорайон, в якому вона буде розташована, інтенсивно забудовується. А сусідні школи переповнені. Я не розумію логіку дій більшості у міській раді. Ми звертаємось до уряду та парламенту з проханням виділити гроші на школу. А самі у той же час знімаємо 10 млн гривень коштів, які мали піти на будівництво школи. Я розумію важливість ремонту дороги. Але не можна ремонтувати дорогу за рахунок школи. Якщо ми зараз заберемо ці 10 мільйонів, то школу точно не збудуємо. Це не вихід знімати з одного і перенаправляти на друге. Треба зробити і дорогу і школу.

- На сесії міської ради ви запам'яталися емоційним виступом, в якому закликали головуючого не закривати рота депутатам. Що викликало таку реакцію?

- На останній сесії міської ради більшість вирішила провести зміни до регламенту. Це було зроблено в неприйнятний спосіб. Мова йде про відвертий наступ на права опозиційних депутатів, які мають власну думку. Питання змін до регламенту дуже важливе, аби його вносити з-під коліна під час обідньої перерви. Та ще й бюджетною комісією! То давайте тоді скасуємо всі комісії і зробимо одну. У нас земельна комісія виносить питання бюджету, регламенту. Невже це рішення таке принципове для міста? Якщо ми зараз не приймемо зміни до регламенту, то місто хіба ляже? Є певний порядок. Його потрібно дотримуватися. Є регламентна комісія. І вона має спочатку розглядати питання змін до регламенту. Потрібно зважати на права депутатів незалежно до якої фракції вони належать.

- Як сталося, що на фоні розмов про відсутність вільної землі у місті, особа, наближена до депутата від "Батьківщини" Андрія Козюри, отримала півгектара луцької землі?

- Це питання в пергу чергу до депутатів, які проголосували за таке рішення. Воно є результатом певних домовленостей і наносить непоправну шкоду інтересам громади. Замість того, щоб вирішувати питання розвитку міста Луцьк і працювати на благо громади, окремі депутати вирішують свої приватні особисті питання та допомагають прихопити до рук ласі шматки дефіцитної луцької землі. У той час коли міська влада пафосно заявляє про відсутність вільних земельних ділянок для воїнів російсько-української війни, для помічника скандального депутата Андрія Козюри оперативно знаходиться ділянка площею понад півгектара. Вона віддається йому за безцінь. Місто втратило мільйони гривень, які могли б поповнити казну у випадку продажу ділянки на аукціоні. Це відвертий плювок луцькій громаді. Демонстрація зневажливого ставлення до лучан і впевненість у власній безкарності.

- Наскільки серйозними є ризики продовження земельного дерибану у місті?

- Період політичної кризи сприяє появі різних корупційних схем. Бо як відомо, у мутній воді легше ловити рибку. Не виключаю, що ми побачимо нові спроби окремих депутатів та сумнівних ділків під шумок політичних баталій протягти свої рішення. Мене також дивує пасивність з боку деяких опозиційних депутатів та фракцій, які мовчки проковтнули рішення про виділення землі особі, наближеній до Андрія Козюри. Не допустити земельний дерибан можна лише за умови активної протидії йому, а не пасивного мовчання.

- Як ви можете прокоментувати рішення Львівського апеляційного суду про поновлення на посаді секретаря міської ради Юлії Вусенко?

- Я не буду якось коментувати чи оцінювати рішення суду. Його вже встигли прокоментувати представники двох сторін. Єдине, що можу сказати: рішення суду є таке, яке є. Його потрібно виконувати. Подобається це комусь чи ні.

- Як вплине на ситуацію раптова зміна секретаря і виконуючого обов'язки міського голови Луцька?

- Всіх лучан вже дістала ця боротьба за владу, яка перетворюється на фарс. Зміна секретаря на Григорія Пустовіта є проявом такої боротьби. Думаю, що ситуація у місті від цього лише погіршиться. Часта зміна влади явно не сприяє ефективності, шкодить інвестиційному клімату і породжує розбалансованість у роботі різних управлінь, департаментів та комунальних закладів.

- Чому ви так вважаєте і коли це припиниться?

- Сьогодні нікому не зрозуміло, хто керує містом і відповідає за стан справ. Учасники боротьби за владу захоплені процесом. Їм не до вирішення пробелм лучан. Єдине, на що вони здатні ‒ це піар. Хаос у місті триватиме до того часу, поки у Луцьку не з'явиться легітимно обраний міський голова, який сформує свою команду і візьме на себе відповідальність за долю міста. Усі інші варіанти лише сприятимуть безладу та заважатимуть розвитку міста.

Спілкувався Петро Герасименко