22 червня
"Жити по-новому": для народу ‒ ціни і тарифи, для влади ‒ мільярди, офшори, надприбутки

У квітні цього року під тиском суспільства уряд Гройсмана не наважився ввести здирницьку абонплату за газ для населення. Але, як показують реалії сьогодення, влада не відмовилася від наміру надалі грабувати українців з допомогою тарифів. Вже з 1 липня варто очікувати нового зростання вартості газу та опалення. Крім того, у червні парламент ухвалив закон, яким ввів абонплату за електроенергію. Бариги ніяк не можуть заспокоїтися і шукають все нові і нові можливості грабувати народ.

Коли Петро Порошенко балотувався в президенти, він обіцяв українцям "жити по-новому". Як виявилося, "жити по новому" означало в першу чергу шалений ріст цін та зубожіння великої кількості громадян. Коли Володимир Гройсман став прем'єром, він обіцяв показати нову якість роботи. Але єдине, що зміг показати глава уряду ‒ нові тарифи на газ і електроенергію. А також постійне зростання цін у магазинах, аптеках, на транспорті.

Володимир Гройсман минулого року обіцяв, що після підвищення вартості газу більш як у 3 рази ніякого нового подорожчання не буде. Як виявилося ‒ знову збрехав. Та ще й після того, як притворився глибоко обуреним введенням абонплати за газ.

Життя українців в останні кілька років перетворилося у справжню війну за виживання. Не встигли люди прийти до тями після зростання комунальних тарифів від Яценюка, як уряд Гройсмана готує нові й нові неприємні сюрпризи. Апетити олігархів, на інтереси яких і працює Кабмін, ніяк не можуть вдовольнитися тим, що є. Їм все мало і мало. Звідси і постійне зростання цін на газ та електрику. Звідси знецінення гривні і тотальне падіння рівня життя. Звідси корупція і безкарність можновладців.

Напевно важко знайти в історії різних націй і народів приклад більш цинічного пограбування власних громадян, ніж той, який демонструє правляча в Україні еліта на чолі з президентом, урядом та парламентською більшістю. Ще підлішим фактом є те, що підняття тарифів є економічно необгрунтоване і прикривається словами про реформи та патріотизм. Але хіба можна назвати реформою кількаразове подорожчання вартості комуналки? А де ж заходи з підвищення енергоефективності, усуненні корупційної складової, монополії олігархів на енергетичному ринку? Де максимальне сприяння альтернативній енергетиці? Цього не має. Є лише максимальне сприяння новому дерибану. А якщо громадяни починають критикувати владу та вказувати на її бездарну політику, їх зразу ж обзивають провокаторами і агентами Кремля. Записують у вороги.

"Свобода" послідовно виступає проти грабіжницької злочинної політики зростання тарифів. Ми наголошували на тому, що потрібно притягнути до кримінальної відповідальності усіх членів комісії у сфері енергетики та регулювання вартості комунальних послуг. Адже цей орган давно став філією олігархів, яким і належать контроль над електроенергією та газом в державі. Завдяки спільним зусиллям з громадою нам вдалося заблокувати введення абонплати за газ у квітні. Але схоже уряд вирішив зайти з чорного ходу і будь-якою ціною таки покласти в кишені ненажерливих бариг додаткові гроші, забравши їх у зубожілих громадян.

Підозрюю, що Порошенко і Гройсман знову розповідатимуть нам про те як невтомно влада працює над реформами. Якою правильною і безальтернативною є її політика. А чи задумувалися хоч колись урядовці, нардепи, президент як тепер живуть українці? Напевно їм важко зрозуміти проблеми рядових громадян. Що таке рахувати гроші на їжу, ліки, одяг чи навчання. І чому українці масово виїжджають за кордон в пошуках роботи. Бо між правлячими верхами і суспільством ‒ величезна прірва. Влада абсолютно відірвана від потреб українців. Кількаразовий і постійний ріст цін на комунальні послуги ‒ це бенкет під час чуми. Це прояв цілковитою недолугості, бездарності і фальшивої суті влади. Це знущання над власним народом, який веде війну з окупантом і прагне гідного життя. Ми повинні зупинити цей курс, який веде до знищення української нації.

Анатолій Вітів, голова Волинської "Свободи", депутат Волинської облради