1 червня
Чого приїжджав?

Минулого тижня на Волинь приїхав президент України Петро Порошенко. Його візит супроводжувався, як і в старі часи Януковича, масовим підлабузництвом посадовців і створенням штучної картинки щасливих людей для президентського ока. А також великою кількістю поліції, СБУ та працівників державної охорони, які заполонили вулиці Луцька.

Візит президента лише підтвердив поширену думку про те, що Петро Порошенко живе у власному рожевому світі. Цей світ дуже далекий від життя і проблем звичайних українців. Від того, чим живе країна та область. Така втрата відчуття реальності ‒ дуже поширена хвороба українських можновладців. І від цього сьогодні страждає вся країна.

Я абсолютно не розумію потреби таких візитів і їх практичної користі для громади. Для чого приїжджав Петро Порошенко? Щоб похвалитися безвізом? Але ж він присвоїв собі те, що Україна здобула не завдяки йому, а завдяки Героям Небесної сотні та українцям, які вийшли на Майдан. Чи все-таки президент приїхав, щоб вирішити проблеми волинян? Ознайомитись з тим, чим живуть і як живуть звичайні люди? І чому вони масово виїжджають з Волині в пошуках роботи?

На Волині безліч проблем. Але жодної з них Петро Порошенко під час відвідин області не вирішив. Мало того, він взагалі їх проігнорував і уникав. Може тому, що для нього їх не існує? Дистанціювання від того, чим насправді живе країна, вже давно стало його звичкою. Президента не зацікавила ні ситуація на Ковельському ветсанзаводі, де справжня екологічна катастрофа. Ні переслідування бійців 14-тої бригади, яке здійснює підконтрольна главі держави прокуратура. Ні провальний стан справ з добудовою шахти №10 у Нововолинську. Ні незаконний видобуток бурштину, корупція на митниці, погані дороги і відсутність роботи і гідної оплати праці.

Прилетівши у Володимир-Волинський, він мав першим ділом відвідати військову частину 14-ої бригади, посприяти її фінансуванню, закриттю кримінальних справ, відкритих проти військових, а не їхати на завод, до якого він не має ніякого відношення. Чи подихати повітрям, яким дихають щодня ковельчани та лучани. Може тоді б чиновники почали б вирішувати екологічні проблеми, а винні понесли б покарання. Або ж побувати біля візового центру та розпитати у людей, чому вони масово покидають Україну. Може після цього на Волині б з'явилися хоч якісь інвестори та нові підприємства. Натомість Петро Порошенко вирішив попіаритися. Але хіба для такого потрібно приїжджати на Волинь? Президент може піаритися і з центральних телеканалів. А приїхавши в регіон, мав би вирішувати його проблеми.

Анатолій Вітів, голова Волинської "Свободи"