21 квітня
Зусиллями "Свободи" Володимир-Волинський район отримає кошти на ремонт доріг

З настанням сприятливої погоди на порядок денний у будь-якому місті та районі виходить питання ремонту доріг. Не виняток ‒ і Володимир-Волинський район. На останній сесії Волинської обласної ради на ремонт доріг у нашому районі було виділено чималу суму грошей. Про те, які дороги ремонтуватимуть і хто був проти їх ремонту, а також як відреагували депутати районної ради на спроби влади ввести абонплату за газ, ‒ розпитуємо у депутата райради, свободівця Павла Карпюка, котрий особисто був присутнім на сесії облради.

‒ Перш, ніж перейти до, так би мовити, дорожніх питань, нагадаю, що з ініціативи фракції ВО "Свобода" 11 квітня була скликана позачергова сесія Володимир-Волинської райради, на яку винесли питання про висловлення позиції району щодо відміни абонентської плати за газ. Якраз напередодні сесії відбулося засідання комісії НКРЕКП, яке ніби то відмінило абонентську плату за газ. Але не все так однозначно. Адже абонплату не відмінили, а лише відтермінували, тобто у будь-який момент до її введення повернуться. І депутати райради чітко сказали, що вони ‒ проти таких рішень, які ведуть до ще більшого зубожіння людей і збагачують олігархів. Ми застерігаємо владу від прийняття подібних рішень у майбутньому, які призводять до соціальної напруги і збурення людей.

Заледве ми встигли висловити свою позицію щодо абонплатиі за газ, як Верховна Рада підсунула черговий неприємний антинародний подарунок, прийнявши закон про ринок електроенергії, де фактично передбачене введення абонплати за електроенергію. Такими темпами незабаром будемо платити за транспортування повітря до наших легенів. Дивує позиція депутата від нашого округу, на словах "опозиціонера" Ігоря Гузя, котрий проголосував за цей антинародний закон. На окрузі перед людьми цей нардеп нещадно критикуватиме владу, а на ділі ж, своїм голосуванням, усіляко допомагає їй обкрадати народ.

‒ Проблема доріг для району дуже болюча. Які з них ремонтуватимуть у цьому році?

‒ Стан доріг у районі дійсно ‒ катастрофічний. Деякими можна їздити хіба трактором, а не автомобілем, через це перевізники відмовляються від перевезення пасажирів, а мешканці сіл залишаються відрізаними від міста. Саме тому на позачерговій сесії Володимир-Волинської райради 11 квітня було прийняте рішення спрямувати частину коштів з бюджету на ремонт доріг. Звісно, цих коштів недостатньо ‒ це крапля в морі. Тому доводиться і мені як депутату, і жителям наших сіл звертатися до депутатів обласної ради, зокрема до голови фракції ВО "Свобода" Анатолія Вітіва. Позитивний досвід співпраці у нас напрацьований давно, раніше він допоміг виділити кошти на енергозбереження Зорянської та Лудинської шкіл, на ремонт даху в Будинку культури села Зоря.

Жителі сіл Зоря, Ворчин та Селиськи довірили мені представляти їхні інтереси й відстояти ремонт дороги Н-22-Ворчин-Зоря. Раніше вдалося добитися включення цієї дороги у програму соціально-економічного розвитку Устилузької громади на 2017-2020 роки. Тож на останній сесії обласної ради, завдяки наполегливій роботі фракції ВО "Свобода", теж було виділено гроші на співфінансування капітального ремонту цієї дороги. Більше того, не лише на цю дорогу, а й на дорогу Суходоли-Ласків-Вощатин. З таким проханням до голови фракції Анатолія Вітіва звернувся депутат від ВО "Свобода" Петро Козлюк. Тішуся з того, що, попри складну ситуацію, нашій фракції в облраді, голові транспортної комісії, свободівцю Юрію Цейку та члену бюджетної комісії свободівцю Олесю Бику вдалося пролобіювати виділення коштів на ремонт доріг у Володимир-Волинському районі.

‒ Що скажете на закиди на Вашу адресу, нібито Ви забрали гроші з одних доріг у районі і перевели на дороги у свій округ?

‒ Такі закиди безпідставні. Дороги, на які я пропонував виділити кошти, залишились поза увагою районної влади. Саме тому я звернувся до голови фракції ВО "Свобода" Анатолія Вітіва з проханням виділити кошти на ці дороги. Більше того, напередодні поїздки на сесію обласної ради на одній із колегій РДА почув від декількох сільських голів, нібито депутат Карпюк забрав гроші, які передбачалися на ремонт доріг у їхніх селах. Я, звісно, дякую головам за відвертість, але припускаю, що ця дезінформація вийшла від голови РДА. Така недолуга реакція голови РДА, зумовлена, мабуть, тим, що, маючи всю повноту влади в районі, вона не змогла відстояти свої пропозиції щодо ремонту доріг. І, щоб не визнавати своєї поразки, вирішила таким чином перекласти відповідальність на когось іншого, в даному випадку ‒ на мене. Хочу порадити керівниці району не перекладати свої програші на інших і активніше відстоювати район перед обласним керівництвом.

‒ Проти виділення грошей на ремонт дороги Ворчин-Зоря активно виступав на сесії депутат від БПП Валерій Діброва. Але ж на добрі дороги заслуговує кожне село…

‒ Мені прикро за Валерію Діброву, котрий в обласній раді представляє наш район і зокрема ту його частину, де знаходяться згадані мною дороги. Дійсно, Валерій Діброва виступав проти виділення коштів на дорогу Ворчин-Зоря. Він говорив, нібито це ‒ лісова дорога, якою їздить з десяток людей, ремонтувати капітально її не треба, достатньо лише один раз прогрейдерувати… Пан Діброва мав би розуміти, що в цих селах живуть люди, і їх не десять. Якщо ти як депутат не можеш відстояти свою пропозицію, і чого гріха таїти, в тому числі щодо ремонту доріг до своїх господарств, то не будь вже так категорично проти ремонту доріг для інших мешканців району. Хочу довести до відома, що дорогою Ворчин-Зоря їздять не лише мешканці цих сіл, але й Білина, Охнівки, Турівки. І їздять як до Володимира-Волинського, так і до Устилуга та Польщі, бо це ‒ дорога загального користування.

От як у житті буває: депутат, який обирався в окрузі і спирався на підтримку людей, до яких ішов з обіцянками, виступає проти залучення грошей на ремонт доріг у себе на окрузі. А депутат, який не йшов по цьому округу, відстоює виділення грошей на дороги. Відстояв виділення коштів на дорогу Н-22-Ворчин-Зоря голова фракції ВО "Свобода" Анатолій Вітів, який ще й добряче присоромив Валерія Діброву. Він порадив йому не робити так, як у попередніх радах за часів Партії регіонів, не перетягувати дотації та гроші на своє господарство і ті дороги, де їздять його машини. Тому кошти тепер будуть виділятися пропорційно, враховуючи інтереси громади, а не Валерія Діброви. Зрештою, обласна рада підтримала пропозицію, яку вніс Анатолій Вітів, виділивши на цю дорогу 400 тисяч гривень. Ще 400 тисяч гривень обласна рада виділила на ремонт дороги Суходоли-Ласків-Вощатин.

Маю надію, що здоровий глузд переможе, і устилузька влада профінансує свою частку на ремонт дороги Ворчин-Зоря, а не відмовиться від 400 тисяч гривень на догоду чиїмсь політичним амбіціям. Вважаю, що кожна копійка, яка надходить у наш район, має бути максимально ефективно і своєчасно використана. Нам треба будувати й ремонтувати, а не ділити громаду на "своїх" і "чужих". Маємо спільно робити корисні справи для свого району, а добрі дороги повинні з'явитись у кожному селі.

Розмовляла Ярослава Вознюк (газета "Місто вечірнє" від 20 квітня 2017 року)