11 березня
Устилузький голова має пам'ятати, що він керівник усієї громади, а не окремих населених пунктів

Як депутат Володимир-Волинської районної ради 2 березня 2017 року взяв участь у черговій сесії Устилузької об'єднаної територіальної громади. Перебіг сесії залишив неоднозначні враження, якими хотів би поділитися з земляками.

Одне з питань ‒ звіт Устилузької ОТГ щодо виконання програми соціально-економічного розвитку за 2016 рік. Як людина, яка має безпосереднє відношення до життєдіяльності громади, уважно вислухав доповідь головного фінансиста і пригадав дискусії, які точилися раніше навколо розподілу інфраструктурних грошей. Ця державна субвенція тоді сягала восьми мільйонів гривень. Депутати дискутували, як краще розподілити ці кошти ‒ відповідно до площі чи кількості населення? Згоди депутати дійшли, гроші були розподілені.

Пам'ятаю, що на села Зоря, Ворчин, Селіски колишньої Зорянської сільради, до прикладу, при розподілі запланували виділити 760 тисяч гривень. Натомість, за словами головного фінансиста ОТГ, села колишньої Зорянської сільради освоїли лише 462 тисячі гривень інфраструктурних грошей. У результаті ці села втратила майже 300 тисяч гривень коштів на інфраструктурні покращення. До того ж, не освоєними виявились і кошти в сумі 188 тисяч гривень, виділені з моєї ініціативи фракцією ВО "Свобода" в обласній раді на ремонт дороги в селі Селіски…

За дорученням жителів сіл Зоря, Ворчин, Селіски в розмові з Віктором Поліщуком я ще в минулому році порушив питання про виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт дороги Н-22-Ворчин-Зоря. У мене склалося враження, що це питання для устилузької влади не є пріоритетним. Хоча це не моя забаганка, а побажання людей, адже ремонт цієї дороги зніме проблему з перевезенням пасажирів у ці села. Саме через погані дороги перевізники відмовляються від маршрутів, і вже більше року сполучення з цими селами немає. Під час сесії я запропонував внести у перелік заходів соціально-економічної програми капітальний ремонт цієї дороги. Цю пропозицію намагалися проігнорувати, і лише після повторного внесення депутатом Романом Мосоруком її винесли на голосування, і депутати її підтримали. Тож є надія, що спільними зусиллями цю дорогу ми таки зробимо.

Коли ж обговорювали пропозиції до програми соціально-економічного розвитку на 2017-2019 роки, то серед пропозицій на 2017 рік звучали майже виключно два населені пункти. Нічого не маю проти їх мешканців, але чому керівники об'єднаної громади забувають про інші села тепер уже Устилузької ОТГ ‒ Зоря, Микитичі, Стенжаричі, Лудин, Хотячів, Рогожани і т.д.? Адже кошти на розвиток вони мають отримувати в результаті справедливого та пропорційного розподілу. Голові Устилузької ОТГ Віктору Поліщуку варто пам'ятати, що він керівник усієї громади, а не окремих населених пунктів. Не можна обділяти інші села, які входять до ОТГ. Не варто забувати також про обіцянки, дані при об'єднанні сільських рад в єдину громаду. А людям обіцяли, що при розподіленні коштів для кожного населеного пункту фінансування буде пропорційним. Подібні побоювання в частини громади були, але невже вони справді були недаремні?

Під час сесії дуже різало слух постійне вихваляння Віктором Поліщуком депутата обласної ради Валерія Діброви. Не применшуватиму його заслуг, проте відчувався явний перебір дифірамбів. Таке враження, ніби голова Устилузької ОТГ підпрацьовує в нього особистим прес-секретарем. Хоча ще декілька років тому пан Діброва судився з представниками тодішньої ще Устилузької міської ради. З кимось ‒ за владу, з кимось ‒ за майно. Тепер же, схоже, вчорашні опоненти змовились у спільному бажанні розділяти владу та бюджет, безцеремонно ділячи села Устилузької ОТГ на "свої" та "чужі".

Саме через такі підходи керівництва Устилузької ОТГ мешканцям багатьох сіл цієї територіальної громади доводиться шукати підтримки за межами своєї ж громади. Як, наприклад, трапилось із ремонт будинку культури в селі Зоря. Кошти на цей проект теж вдалося залучити з обласного бюджету. Тільки за сприяння голови фракції ВО "Свобода" в обласній раді Анатолія Вітіва цей об'єкт зміг отримати фінансування в сумі 250 тисяч гривень.

Павло КАРПЮК, депутат Володимир-Волинської районної ради, голова районної організації ВО "Свобода"