23 лютого
Микола Федік: Політичні ігри не повинні впливати на розвиток міста

Передчасна смерть Луцького міського голови Миколи Романюка стала важкою втратою для міста. Що зараз відбувається у Луцькій міській раді? Які настрої там панують? Як забезпечити в подальшому стабільний розвиток Луцька? Про це у розмові з головою фракції ВО "Свобода" у Луцькій міській раді Миколою Федіком.

- Не секрет, що стабільність міської ради часів Миколи Романюка забезпечувалася позицією фракції ВО "Свобода", яка зуміла утримати розумний баланс сил…

- Ми завжди декларували, що між двома бізнес-групами обираємо лучан. І таку позицію зберігали, не дозволяючи жодній з груп, на догоду своїм політичним амбіціям, приносити у жертву інтереси громади. У складні моменти підтримували Миколу Ярославовича. Для "Свободи" важливо, щоб міська рада працювала на благо міста і лучан. Якщо ми бачили, що будь-хто з депутатів порушував інтереси громади та використовував мандат для власного збагачення, то публічно критикували такого депутата. Незалежно від його політичної приналежності.

- Що буде у міській раді зараз?

- Зараз ситуація у міській раді зовсім інша. Причина ‒ відсутність дієвого та визнаного лідера на одному з політичних флангів. Чи того, хто взяв би на себе такі функції. Ми бачили, як голова фракції та Луцької міської організації "Блоку Петра Порошенка" Євген Ткачук залишив цю політичну силу через тиждень після смерті Миколи Ярославовича. Куди він пішов? Яка істинна причина такого кроку? Невідомо. Водночас, ми читаємо багато різноманітної інформації про плани інших депутатів з цієї політичної сили наслідувати його приклад. Також не виключено, що свою політичну позицію можуть змінити окремі депутати та цілі фракції.

- Чи є якась офіційна позиція фракцій щодо ситуації, яка склалася?

- Жодна з політичних сил, крім УКРОПу, не заявила чітку позицію. Чуток щодо інших фракцій та депутатів поширюється багато. Але про них пишуть переважно журналісти. А гравцями у міській раді все-таки є політики.

- Про що сьогодні забувають окремі політичні групи, які ведуть боротьбу за владу у місті?

Я б хотів, щоб будь-які групи чи фракції, які малюють собі якісь амбітні плани, не забували, що Луцьк належить всій громаді. Політичні ігри не повинні впливати на розвиток міста, гальмувати його чи дестабілізовувати. І коли б не були вибори, у міжвиборчий період всі комунальні служби мають функціонувати не менш ефективно. Ми категорично проти, щоб будь-яка політична група діяла за принципом: чим гірше, тим краще. І займалася дискредитацією інших. Вибори пройдуть. А нам треба жити в цьому місті. Тому вибори треба проводити так, щоб потім не було соромно і не доводилося переходити на іншу сторону вулиці, побачивши політичного опонента.

- Чи буде "Свобода" брати участь у виборах міського голови Луцька?

- Є вислів: ніколи не кажи ніколи.

- Зараз у міській раді зареєстрований проект рішення щодо зміни секретаря…

- Сказати, що фракція ВО "Свобода" задоволена роботою секретаря міської ради Юлії Вусенко ‒ страшно перебільшити. Суть в іншому. Змінивши секретаря міської ради, постає питання: хто займе цю посаду? Представник якої політичної партії? І тут є великі дискусії, навколо яких ламаються списи…

- Коли будуть призначені позачергові вибори міського голови?

- Це буде залежати від інтересів партій, які мають вплив на ухвалення рішень Верховною Радою. Ми знаємо, що в деяких містах секретарі дуже довго виконували обов'язки мерів. Тому спрогнозувати важко.

- Як ви оцінюєте міський бюджет на 2017 рік?

- Він набагато гірший за попередній. Якщо бюджет розвитку міста у 2016 році був 256 мільйонів, то зараз ‒ лише трохи більше 90 мільйонів гривень. Глава уряду Володимир Гройсман вкотре збрехав українцям. Він обіцяв децентралізацію та фінансову самодостатність місцевих громад. Натомість повісив на них фінансування проїзду пільговиків, утримання закладів освіти та медицини включно з технічним персоналом та оплату їх комунальних послуг. А джерел доходів не дав.

Що можна зробити у місті з населенням 220 тисяч за 90 мільйонів? Між іншим, бюджет розвитку ‒ це наші дороги, прибудинкові території, інфраструктура та благоустрій. Це інвестиції у соціально-економічну сферу. Без розвитку у міста немає майбутнього.

- А який вихід?

- Ми маємо спрямувати всі зусилля на наповнення бюджету. Нам не допоможе Гройсман. Не допоможе правляча коаліція у складі "Блоку Порошенка", "Народного фронту" та олігархів-союзників. Ми самі маємо думати про власний розвиток. Максимально сприяти розвитку бізнесу. Не змушувати підприємців ходити колами за потрібними документами чи дозволами. Нові робочі місця ‒ це основний показник якості діяльності влади. Місто зобов'язане ефективно використовувати свої багатства та потенціал. Від туристичного до економічного. Навчитися заробляти, а не продавати чи віддавати за безцінь своє майно. Комунальні підприємства мають стати прибуткові, а не працювати у збиток.

- Зараз лунає багато думок про блокаду "ДНР" і "ЛНР". Що скажете з цього приводу?

- Сьогодні влада та олігархи намагаються будь-якою ціною очорнити саму ідею блокади. Для них наживатися на війні стало одним з видів бізнесу. Поки триватиме торгівля з окупованими територіями, доти триватиме війна. Влада відверто бреше нам, коли лякає енергетичним колапсом. Значить, за три роки вона нічого не зробила для того, щоб ми стали незалежні від вугілля з "ДНР" і "ЛНР". Навпаки, підтримувала старі схеми. Чому той же Ахметов на свої електростанції бере не волинське вугілля, а везе його з Донбасу? В той час як наші шахти простоюють. Відповідь очевидна: в нього є благословення з боку владних корумпованих еліт. "Свобода" з самого початку окупації Криму і Донбасу настоювала на тотальній блокаді окупованих територій. Час показав, що ми були праві.

(Інтерв'ю опубліковане в газеті "Луцький замок" від 23 лютого 2017 року).

Спілкувався Петро Герасименко