18-27 серпня 2017
У Вовчаку відзначать 75-ту річницю створення УПА

26-27 серпня 2017 року в урочищі Вовчак Турійського району Волинської області відбудуться заходи з відзначення 75-ої річниці створення УПА.

Організатор заходів - Волинська обласна організація ВО "Свобода". У програмі: спортивні змагання, запалення повстанської ватри, віче-реквієм, хода до місця поховання вояків УПА, концерт за участю учасників російсько-української війни.

Довідково.

Урочище Вовчак ‒ священне для українців місце. Саме тут зродилась армія нескорених ‒ Українська повстанська армія. Влітку 1942 року були сформовані перші загони цієї армії без держави, єдиної збройної сили українців у Другій Світовій війні.

Перші вишколи, військові школи і опорні пункти УПА почали виникати на Волині наприкінці літа 1942 року згідно з рішенням ІІ конференції крайового Проводу ОУН. Саме в непрохідній місцині довкіл Вовчака діяв перший підрозділ УПА "Січ" ‒ загін повстанців під командуванням командира УПА-"Північ" Дмитра Клячківського (псевдо "Клим Савур").

Урочище Вовчак ‒ місце постійної дислокації Волинської "Січі". Штаб "Січі" розташувався в селі Вовчак, де повстанці звели вишкільні, санітарні та господарські осередки Північної військової округи "Турів". Тут також діяли госпіталь та перша підстаршинська школа.

Навесні 1943 року на Вовчаку діяв боєздатний загін із двох сотень стрільців і чоти кавалерії. До кінця 1943 року тут дислокувалося п'ять сотень повстанців. На їх озброєнні, крім легкої стрілецької зброї, були кулемети, гармати і навіть танк…

Саме звідси пішла хвиля незламного повстанського руху, який поширився на всю Велику Україну. Тут навчалися, виховувалися, набиралися духу та звитяги наші герої. Звідси йшли вони у бій за рідну землю, з вірою в неминучу перемогу української нації.

Вовчак ‒ носій пам'яті та символ одвічного прагнення українців бути господарями на СВОїй, БОгом ДАній землі. Приклад шляхетності та самопожертви героїв Вовчака надихає прийдешні покоління на непримиренну боротьбу проти наших ворогів, яка триває й досі.

Відвідуючи Вовчак, проймаєшся невичерпним духом героїки і звитяги, що випромінює це святе місце. Відчути його ‒ немов торкнутися першоджерел, генетичного коду нашої нації, яка плекала в своїх героях мужність, мудрість, шляхетність. Саме тому сюди ніколи не заростуть стежки нашої пам'яті.

На цій землі, просякнутій жертовною кров'ю борців за волю України, на місці знищеного російськими окупантами села Вовчак, волинські cвободівці реалізовують проект "Волинська Січ. Відродження".

Прес-служба Волинської обласної організації ВО "Свобода"